středa 1. října 2014

Malý odkazový koutek

Zdravím všechny čtivce!
Před několika týdny jsem slibovala, že se tady objeví krátký článek s odkazy a tipy, takže tady je.



Jídlo:

V Norsku i Dánsku naleznete levnější potraviny v obchodech REMA 1000, Joker a SPAR. Samozřejmě jak kde, jak co. Nejlevnější chleba například se dá pořídit za 8,90 NOK. Jedná se ale o velmi pěnový, maximálně třičtvrtěkilový produkt. S naším poctivým se rozhodně nedá srovnávat.
Seznam míst, kde jsme se dobře najedli:

Rychlé občerstvení v Bergen - přímo vedle Peppes Pizza ve staré části Bryggen
Egon restaurant v Alesundu: Web ; TripAdvisor
Elias restaurant v Oslu: Web ; TripAdvisor
Mong sushi takeaway v Trondheimu: Web

Benzín:

Rozhodně nekupujte benzín ve městech a turisticky atraktivních místech, pokud opravdu nemusíte. Můžete si tak ušetřit až přes stokorunu na celé nádrži! Nejlevnější benzín se pohyboval kolem 11-12NOK. Je těžké určit určitou značku benzínové stanice, ale tohle léto jsme nejlépe natankovali v Dombasu.

Parkování: 

Norové rádi obírají turisty na parkovném. Není nic zvláštního setkat se na turisticky atraktivních místech s taxou 100NOK na den, nebo ve městech s čísly od 20NOK/hod. Například na Preikestolen či Trolltunga a dalších profláklých místech se bohužel ušetřit prakticky nedá (pokud tedy nechcete k celodennímu výletu přidat ještě pár kilometrů do kopce k parkovišti). Norové mají velmi dobře ošetřeno, aby všichni pěkně zaplatili. Značka zákaz stání je umístěna u každého menšího odstavného plácku. Taktéž i zákaz kempování.
Co se měst týče, doporučuji neparkovat přímo v centru. V norském městě je vše blízko u sebe, takže určitě nebudete uťapaní tak, abyste nemohli popojít ještě pár set metrů dále k autu. Takto můžete ušetřit i několik NOK za hodinu.

Kempování:

Pokud jedete do Norska pouze se stanem a nechcete spát v kempech, budete mít trochu problém. V Norsku se sice dá kempovat všude, ale na většině míst to nejde (prudký terén, kamenité podloží, soukromý pozemek...) a tam, kde to jde, je to většinou zakázané. Takže pokud jedete pouze se stanem, připravte si buď naditou peněženku (kemp stojí skoro to, co v Čechách noc v levném hotelu), nebo velkou dávku trpělivosti.

Hygiena:

Protože jsme byli permanentně bez přístupu k tekoucí vodě (o pitnou se starat nemusíte, poslouží jakýkoliv potok či vodopád - a že jich v Norsku tedy je!), myli jsme se pouze v přírodě. Z tohoto důvodu jsme také pořídili TOTO mýdlo. Cena se může zdát vysoká, ale jedná se o vysoce koncentrovaný prostředek, kterým umyjete vlasy i tělo, ale i cokoliv jiného, co vám přijde pod ruku. Vyzkoušeli jsme ho jako prací prášek a nejenže vše nádherně vonělo, ale taky skvrny velmi dobře odstranil. Po Norsku jsme tohle balení použili ještě několikrát v ČR pod stanem a stále nám více než polovina lahvičky zbyla. K dostání v nepřeberném množství vůní.

Žádné komentáře:

Okomentovat