pondělí 3. června 2013

Jak to všechno začalo?

Spousta lidí nám říká, jak nám cestu do USA závidí, jak rádi by s námi odjeli taky. Když ale tak přemýšlím nad všemi věcmi, které se nám při našem zařizování pokazily, nevím, jestli ta cesta není více než zasloužená.

Na začátku všeho stál Martinův nápad. Vloni začal Martin zjišťovat první informace o vycestování do zahraničí. Jeho cesta se neuskutečnila hlavně z toho důvodu, že každý, kdo se účastní stejného programu jako je ten náš, musí být vysokoškolákem, což on ještě v té době nebyl. Nicméně idea cestování ho neopustila a řekl si, že příští sezonu to určitě vyjde.



Přihlášku do programu jsme podávali vcelku brzo (abychom brzo našli dobrou pracovní pozici a získali různé výhody za včasné vyřízení). Náš první kontakt s agenturou Czech-US (http://www.czech-us.cz/) proběhl tuším už někdy ke konci září, začátku října. Po dlouhém uvažování a debatách s předchozími "vycestovalými" jsme zvolili tuto agenturu, jelikož nám přišlo, že má pro nás nejvýhodnější podmínky. Tím samozřejmě neříkám, že se nemůžete rozhodnout třeba pro Student Agency, nebo jinou agenturu. Je důležité být už od začátku ve střehu a hledat co nejvíce informací.

Nejprve jsme absolvovali vstupní pohovor přímo v sídle Czech-US na Senovážném nám. v Praze. Zároveň s tímto pohovorem v angličtině jsme zaplatili náš členský poplatek agentuře za zprostředkování a zkompletovali naši aplikaci na amerických stránkách (http://www.mycampamerica.com/). Úplně původně jsme totiž měli vycestovat s tímto vízovým partnerem a pracovat jako pomocná síla v letním dětském kempu. Naši jedinou podmínkou bylo, že chceme vycestovat spolu, ale protože tato podmínka dodržena nebyla, našli jsme si práci víceméně sami.

Druhý vízový partner, se kterým jsme měli vycestovat v rámci programu Work and Travel byl InterExchange. Po dalším úmorném vyplňování online aplikací jsme ale nakonec (a už naposledy) přesídlili na CCI, který (jako jediný vízový partner) byl schopný nám víza sehnat a pomoci nám vycestovat do USA.

S každou novou žádostí, s každým dalším vyplňováním samozřejmě přicházejí i další poplatky. V tomto případě se musíte obrnit maximální trpělivostí a doufat, že všechny přebytečné peníze se Vám v pořádku vrátí a že jste nezapomněli nic důležitého zaplatit.

Já jsem naprostý odpůrce veškerého papírování, takže v těchhle chvílích mi byl Martin velkou oporou. V tom je určitě výhoda cestování ve dvou (mimo jiné) - když jeden nemůže, druhý ho podrží.

Sečteno podtrženo: abyste se vyhnuli zbytečným komplikacím a průtahům:
* zjistěte si včas, zda Váš vízový partner podporuje program, přes který jedete (abyste nemuseli zbytečně platit, žádat o peníze zpět a vyplňovat další lejstra navíc)
* zeptejte se, jak je to s navrácením poplatků u vízových partnerů (abyste se pak nedivili, že když vám neseženou práci, kterou chcete, nic vám nevrátí)
* zaregistrujte se do programu včas, abyste mohli získat různé výhody (zlevněné letenky, lepší výběr práce, volnost termínů)

3 komentáře:

  1. Ahoj, v USA jsem od pondělí. Bydlím na nejhezčí pláži v USA na Siesta Key... kdyby cokoliv, ozvi se. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tyjo, na Floridě? Tak to je teda docela kus od nás, ale určitě si to tam užij, bude tam teplíčko :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahooj, bezva napad s tim blogem, ostatne jako s celym vyletem. Uzijte si to co nejvic ;))

    OdpovědětVymazat