čtvrtek 10. července 2014

Jedeme dál!!

Hlásíme se z městečka Lom, kousek nad Sognefjordem. Od poslední zprávy máme spoustu nových zážitků, které nejdou slovy ani vyjádřit. To se prostě musí vidět na vlastní oči. Od Trolltungy jsme pokračovali dále na sever k vodopádu Voringfossen. Cestou jsme se zastavili na krátký trek v Husedalen valley.  Pak už jsme se vrhli směrem na západní pobřeží do Bergenu. 


Norsko, za městem Odda: Mlhavé ráno

Norsko, Husedalenvalley: Divnej brouk

Norsko, Husedalenvalley: Já u vodopádů

Norsko, Husedalenvalley: Janina u vodopádu

Norsko, Husedalenvalley: Moje nová rodina

Norsko, Husedalenvalley: .. a Janiny brácha

Norsko, Voringfossen: Cesta nahoru

Norsko: Přes tohle jsme jeli

Cestu k Bergenu jsme si zkrátili zastávkou u vodopádu Steindalsfossen, za kterým se dá chodit. Tento vodopád si budu pamatovat moc dobře, protože jsem si cestou od něj málem vyvrknul kotník. Dva dny kulhání a o kotníku už ani nevím. Nejlepší je na tom asi to, že jsem neviděl schod na chodníku. Kdyby se mi to stalo někde v přírodě na kluzkých kamenech, tak neřeknu, ale na chodníku? To se prostě podaří jenom mně.
Norsko, Steindalsfossen: Padá jim to do baráku

Norsko, Steindalsfossen: Janina - viking

Norsko, Steindalsfossen: Já za vodopádem a před držkopádem

Každopádně počasí nám zase přálo a v Bergenu jsme strávili příjemných 5 hodin. Původně jsme plánovali zůstat ve městě celý den, ale půlka odpoledne byla až až. Vyjeli jsme zubačkou na horu Flyn, kde jsme měli nádherný výhled na město. Pak jsme se podívali na známý Bryggen, dali večeři v rychlém občerstvení a ještě pár hodin procházeli město. Po desáté večer jsme dojeli na odpočívadlo za městem, kde jsme přespali. Kdekoliv spíme, je fjord, jezero, hory.. Prostě nádhera.

Norsko, Bergen: Malebné uličky

Norsko, Bergen: Výhled z hory Flyn

Norsko, Bergen: A kousek zubačky, kterou jsme přijeli

Norsko, Bergen: Martin vyhlíží lepší zítřky

Norsko, Bergen: Já bojuju se sluncem

Norsko, Bergen: Bacha na čarodějnice

Norsko, Bergen: Všechno je tu malebné - i McDonald's

Norsko, Bergen: Martin - princezna

Norsko, Bergen: Bryggen

Norsko, Bergen: Je to smažený a strašně nezdravý!!!

Norsko, Bergen: Rybí trh

Norsko, Bergen: Racci milujou pohled z výšky

Z Bergenu jsme zamířili opět na východ do městečka Voss. Ve Vossu jsme měli menší krizi, kterou jsme zahnali dvoulitrovou karamelovou zmrzlinu. Každej jsme do sebe nacpali jednu megakalorii energie a do večera bylo o hlad postaráno. Ve Vossu jsme také zašli na krátký trek.

Norsko, Voss: Marťa se sluní

Norsko, Voss: Všechno lítá, co peří má

Norsko, Voss: Bordalsgjeret

Norsko, Voss: Aby pošťák nemusel moc daleko..

Norsko, Voss: Slyším, jak Martin v duchu křičí - KONEČNĚ!!

Norsko, Voss: Naše zmrzka Krokan - 1 megakilokalorie

Norsko, Voss: Relaxujeme a baštíme 

Další den ráno už jsme se ale opravdu museli posunout výše na sever, a tak jsme dojeli až do města Ovre Ardal. Cestou jsme ale měli neuvěřitelné výhledy na fjordy a hory. Namísto toho, abychom jeli nejdelším tunelem Evropy Laerdalen tunellen (24 km), jsme se dali nahoru do kopců a nekonečnými serpentinami se dostali až na vyhlídku Stegastein. Pak jsme dále pokračovali po Aurlandsveg přes hory. Místo půlhodiny tunelem nám tato cesta zabrala asi 3 hodiny i se zastávkami. Stálo to ale opět za to. Janina tuto krajinu ohodnotila jako zatím to nejlepší, co jsme v Norsku viděli.

Norsko: Ovce před tunelem

Norsko, Stegastein: Malá reklama..

Norsko, Stegastein: My

Norsko, Stegastein: A takhle vyhlídka vypadá

Norsko, Aurlandsveg: Ovce na silnici

Norsko, Aurlandsveg: No stress

Norsko, Aurlandsveg: To jsou výhledy..

Norsko, Aurlandsveg: Martin na sněhu

Norsko, Aurlandsveg: Koulovačka!

Norsko, Aurlandsveg: Paradoxně po téhle ceduli už jsme žádné nepotkali

Norsko, Aurlandsveg: Kry

Norsko, Aurlandsveg: Medvěd v brlohu

V pět hodin odpoledne jsme byli v Ovre Ardal a vyrazili na tří hodinový trek za nejvyšším vodopádem Norska Vettisfossen. Cesta nás docela zmohla, ale když jsme uviděli padající vodu více než 200 metrů volným pádem, hned jsme ožili.
 Norsko, Vetti: Hledáme vodopád..

Norsko, Vetti: A vida, tady je! Nejdelší vodopád Norska - Vettisfossen.


Po treku jsme dali večeři a vyrazili po zatím nejhorších serpentinách znovu nahoru. Přespali jsme u divoké říčky. Ráno jsme po náhorní plošině vyrazili zase dál. Bylo pro nás velice těžké nezastavovat se na každém odpočívadle a odolávat kráse přírody kolem nás. Cestou jsme také viděli sněžnou rolbu, která Norům ještě teď upravuje běžecké trasy. Po minutí několika krav a ovcí na silnici jsme konečně dorazili do městečka Lom, z jehož infocentra teď píšeme. Část fotek už byla přidána, ale internet je tu hodně pomalý, takže zbytek zase až někdy příště.

Norsko: A po ovcích přišla kráva

Norsko: Dvoutisícovky

Norsko: Cesta houpavá

Norsko: 1434 m.n.m.

Norsko: Běžkařské stopy - upravené!

Norsko: Ehm..

Norsko, Lom: Dřevěný kostel - krásně voněl

PS: V tunelech nefunguje rádio, takže si pouštíme písničky ze zapomenutého CD The best of Katapult. Je to tak špatné, že Marťa trefně poznamenal, že by se Katapulti měli radši katapultovat na Měsíc, abychom je nemuseli poslouchat. Souciťte s námi.

Žádné komentáře:

Okomentovat